Pass på hva hunden din spiser i jula!

Juletida betyr mye god mat og godterier for oss mennesker. Det er fristende å gi hunden litt ekstra og kose seg med. Man skal da være oppmerksom på hva man gir.

 

Fet julemat kan føre til diarè og bukspyttkjertelbetennelse. Bukspyttkjertelbetennelse er en alvorlig tilstand som gir sterke buksmerter og oppkast. Bukspyttkjertelbetennelse krever behandling av veterinær.

 

Hunder som får beinbiter har stor risiko for å få forstoppelse og tarmskader. Kyllingbein kan være farlig, da de lett får spisse ender som kan lage hull i tarmen.

 

Andre ting på middagsbordet som kan gi forgiftning er løk. Løk kan gi alvorlig og livstruende anemi. Stoffet thiosulfate som finnes i løk ødelegger de røde blodcellene. Symptomene utvikler seg over flere dager og hunden viser tegn til slapphet, nedsatt matlyst, bleke slimhinner, respirasjonsproblemer, høy puls, oppkast, diaré, gulsott og rød/brun farge på urinen.

 

Hold også hunden unna kakefatet/godtebollen. Sjokolade inneholder stoffet teobromin som er farlig for hunder. Symptomer ses oftest innen 5-24 timer etter inntak. Det kan ses symptomer som oppkast, uro/hyperaktivitet og høy puls. Diaré, økt drikkelyst, økt urineringsfrekvens og skjelvinger kan også ses. I alvorlige tilfeller kan kramper, respirasjonssvikt og koma forekomme. Bukspyttkjertelbetennelse kan forekomme 24-72 timer etter inntak.

Druer og rosiner kan gi nyreskade. Symptomer er oppkast, oftest få timer etter inntak og innen 24 timer. Dårlig matlyst, diarè, slapphet og økt drikkelyst ses innen timer til få dager.

 

Baker du kaker bør du også passe på at hunden ikke sniker seg til en smaksprøve av gjerdeigen. Gjær frigjør alkohol og gass i magsekken. Inntak av rå gjærdeig kan gi alkoholforgiftning i tillegg til risiko for utvikling av magesekksutvidelse og magedreining. Symptomer som ses er magesmerter, kvalme, brekninger, oppkast, slapphet, ustøhet og respirasjonsdepresjon.

 

I tilegg til all maten kan også planter være giftige. Julestjerne er ikke giftig men svibel kan være irriterende for magesekken og føre til magesmerter. Hunden kan bli kvalm og kaste opp. Diarè kan også forekomme.

 

På juleaften må man passe på å ikke la pakkebåndet fra pakkene ligge ubevoktet. Pakkebånd er morsomme å leke med. Men om hunden skulle tygge i seg den, kan tarmene snøres sammen og skjæres i stykker, med skadede tarmpartier som følge. Pass også på at hunden ikke får tak i barnas leker. Leker kan lett tygges i stykker og feste seg i tarmen.

 

Er du usikker på om hunden din har blitt forgiftet kontakt alltid nærmeste veterinær for råd.